Header Ads

Movie review: Νέα Γυναίκα, Μόνη, Ψάχνει… (Single White Female, 1992)

  


Σε μια Νέα Υόρκη γραφική και ιδανική μόνο για πλούσιους η νεαρή προγραμματίστρια Allison Jones (Bridget Fonda) αναζητεί συγκάτοικο για το μεγάλο διαμέρισμα της βάζοντας αγγελία σε εφημερίδα. Βλέπει αρκετές κοπέλες (η μια πιο προβληματική από την άλλη) και καταλήγει στην Hedra Carlson (Jennifer Jason Leigh), η οποία μοιάζει συμπαθητική. Σύντομα οι δυο τους θα γίνουν φίλες, αλλά η Hedra μοιάζει να ζηλεύει την επιτυχημένη Allison και προσπαθεί να της μοιάσει, αρχικά μιμούμενη την κόμμωση και την ένδυση της, αλλά σύντομα τα πράγματα θα πάρουν πιο άρρωστη τροπή και θα θελήσει τους εραστές της και τη ζωή της ολόκληρη.

 

Βασισμένο στη νουβέλα SWF Seeks Same (1990) του John Lutz, το σενάριο του Don Roos, όπως άλλωστε και η σκηνοθεσία του Barbet Schroeder, είναι απόλυτα ενδεικτικά της εποχής και του ερωτικού θρίλερ που μεσουρανούσε τότε στις κινηματογραφικές αίθουσες και πολύ περισσότερο στο βίντεο. Δεδομένου του υπέρογκου για το είδος budget (ο προϋπολογισμός ήταν 16 εκατομμύρια δολάρια), εκτός από το δυνατό και πρωτοκλασάτο καστ, η παραγωγή εξασφάλισε και ένα υπέροχο soundtrack του Howard Shore. Οι εισπράξεις του ξεπέρασαν τα 84 εκατομμύρια δολάρια και ήταν ανάμεσα στα μεγάλα hit της χρονιάς για τα βιντεοκλάμπ.

 

Ο παραπλανητικός ελληνικός τίτλος παραπέμπει σε πορνογραφία, όμως το κλασσικό αυτό ερωτικό θρίλερ της δεκαετίας του ’90 διαθέτει φόνο από τακούνι, και αρκετά μαχαιρώματα. Ένα αργοπορημένο sequel με τον τίτλο Single White Female 2: The Psycho (2005) που δεν κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, έχει μαζέψει πολύ κακές κριτικές, αλλά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη αφού δεν το έχω δει.