Header Ads

Blu-ray review: Louis Feuillade’s Fantomas (1913 - 1914)

 


Ο Φαντομάς είναι ένας μυστηριώδης αντιήρωας που δημιουργήθηκε από τους Marcel Allain και Pierre Souvestre και αποτέλεσε φαινόμενο των γαλλικών pulp βιβλίων από το 1911 μετρώντας ντουζίνες τόμων που έγιναν ανάρπαστοι στο κοινό που διψούσε για περιπέτεια και δράση. Ο σκηνοθέτης Louis Feuillade μετέφερε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη τα καμώματα του μυστηριώδη χαρακτήρα με τη μορφή του ομότιτλου σήριαλ που προβλήθηκε το 1913 και 1914. Τώρα η Kino Classics παρουσιάζει και τα πέντε κεφάλαια σε ένα εξαιρετικό διπλό Blu-ray set.

 

Μπορεί η θεατρικότητα να κυριαρχεί (όπως συνέβαινε στις περισσότερες βουβές ταινίες της περιόδου, αφού ο κινηματογράφος ήταν ακόμα σε βρεφική ηλικία) και αρκετά σκηνικά να προδίδονται από την στατικότατα της κάμερας (η οποία απλά καταγράφει τη δράση), όμως είναι τέτοια η ποιότητα της ιστορίας και η μοναδικότητα του χαρακτήρα (δικαίως έγινε σταρ ο εξαιρετικός Rene Navarre που τον υποδύεται) που προκαλούν ενθουσιασμό και δυνατές συγκινήσεις.

 

Το 4Κ transfer που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ταινιοθήκη αποτελεί από μόνο του λόγο για να αγοράσετε αυτό το Region A Blu-ray, όμως η Kino Classics πήγε την κυκλοφορία ένα βήμα παραπέρα και τη «φόρτωσε» με μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πρόσθετες παροχές. Σε αυτές θα βρείτε δύο ηχητικούς σχολιασμούς του David Kalat, το βίντεο Louis Feuillade: Master of Many Forms (2009), δύο μικρού μήκους ταινίες του σκηνοθέτη [The Nativity (1910) και The Dwarf (1912)], και μια photo gallery από το αρχείο του Tim Lucas.