Classics: Τα Παιδιά του Διαβόλου - Island of Death (1976)
Στο Island of Death παρακολουθούμε τον Christopher και την Celia ένα ζευγάρι θρησκόληπτων δολοφόνων που βρίσκουν καταφύγιο στην Μύκονο, ένα ελληνικό νησάκι το οποίο οι δυο τους θεωρούν πως κατοικείται από άγιους ανθρώπους.
Σύντομα, όμως, θα ανακαλύψουν πως το νησί είναι γεμάτο ανώμαλους και αμαρτωλούς ανθρώπους και το δολοφονικό ζευγάρι θα ξεκινήσει μια νέα φονική σταυροφορία.
Ο Νίκος Μαστοράκης αν και γνωστός στο ελληνικό κοινό ως ένας εκκεντρικός τηλεπαρουσιαστής και εφευρέτης πολλών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, δημιούργησε μια σειρά από διασκεδαστικές ταινίες b-movies, οι οποίες με τα χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν cult διαστάσεις, δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό οι ταινίες του, κυκλοφορούν σε συλλεκτικές και επετειακές εκδόσεις σε dvd και blu-ray.
Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία ήταν το Death has Blue Eyes (1976), ένα δυσεύρετο ψυχεδελικό θρίλερ, το οποίο σύμφωνα με το IMDb θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2021 σε blu-ray στην Αμερική.
Ο Μαστοράκης κέρδισε άμεση αναγνώριση με την δεύτερη ταινία του, το Island of Death (1976), ένα χυδαίο και αποκρουστικό έργο ως προς την θεματολογία του αλλά πανέμορφο και καθηλωτικό ως προς το εικαστικό του κομμάτι.
Με λίγα χρήματα στην τσέπη του, ο Μαστοράκης αποφασίζει να γυρίσει την πιο σοκαριστική ταινία για να μπορέσει να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και να ανακηρυχθεί ως ένας νέος καλλιτεχνικός «προβοκάτορας», κάτι που την περίοδο της δεκαετίας του ’70, οι νέοι και φιλόδοξοι σκηνοθέτες επιζητούσαν έναν τέτοιο τίτλο, για να τους προσέξουν τα μεγάλα κεφάλια της παραγωγής.
Το Island of Death είναι ένα καθαρόαιμο exploitation διαμάντι, ο ίδιος ο Μαστοράκης παραμένει επιφυλακτικός ως προς την ταινία του, δεν την θεωρεί έργο τέχνης και γεμάτος απορία στις συνεντεύξεις του, ανακυκλώνει την περίφημη φράση του «το έκανα μόνο για τα χρήματα, δεν περίμενα ότι θα γινόταν cult η ταινία».
Οπότε ο Μαστοράκης γνώριζε από την αρχή πως γύριζε ένα χυδαίο ημί-πορνογραφικό εμπόρευμα για να γεμίσει τις αίθουσες του σινεμά, από τολμηρούς αλλά και περίεργους θεατές.
Στο Island of Death, τα σύνορα μεταξύ θρίλερ και πορνογραφίας είναι πολύ λεπτά, είναι γεμάτο γυμνό, σεξ, βία, ενώ περιέχει μέχρι και σκηνές κτηνοβασίας.
Σκηνές οι οποίες οδήγησαν την ταινία του σε μια αδυσώπητη αναμέτρηση με την παγκόσμια ελίτ των λογοκριτών και κατάφερε να μπει στην μαύρη λίστα των περίφημων video nasties, μια βρετανική λίστα γεμάτη απαγορευμένες ταινίες.
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί, όπως ο Bob Behling που ενσαρκώνει τον Christopher, έναν ηδονοβλεπτικό σαδιστή που τραβάει φωτογραφίες, ενώ η κοπέλα του παίρνει μέρος σε διάφορες ερωτικές περιπτύξεις με τα επερχόμενα θύματα του.
Η Jane Lyle υποδύεται την γλυκούλα Celia, η οποία έχει κουραστεί με τους φόνους αλλά παραμένει στο πλευρό του Christopher.
Σε δεύτερο ρόλο βρίσκουμε και την cult ηθοποιό Jessica Dublin, ως μια σεξομανιακή milf που επιθυμεί να γευτεί την νεανική σάρκα του Christopher, ενώ αυτός της προσφέρει απλόχερα και ένα golden shower.
Ένα μικρό cameo κάνει και ο Νίκος Μαστοράκης ως ένας ντετέκτιβ που είναι μασκαρεμένος ως συγγραφέας, ενώ ο διάσημος Έλληνας ηθοποιός Νίκος Τσαχιρίδης παίζει έναν βιαστή βοσκό.
Πέρα από τις χυδαιότητες, το Island of Death περιέχει κάποια πολύ όμορφα πράγματα, όπως η εξαιρετική φωτογραφία του Νίκου Γαρδέλη, το εκπληκτικό μοντάζ του Βασίλη Συρόπουλου και την πανέμορφη μουσική από τον Νίκο Λαβράνο, την Μίλλη Καραλλή και τον Δάκη, με κορυφαία κομμάτια όπως το Destination Understanding, το Can You Call It Love ? και το Do You Love Me ? και τα τρία σε στίχους Νίκου Μαστοράκη.
Το Island of Death είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τον τίτλο «Τα Παιδιά του Διαβόλου» και προβλήθηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στο Ελληνικό Σινεμά Τρόμου το 2017 στο 4ο Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ.
Παναγιώτης Γλυνός.
Post a Comment