The Walking Dead: World Beyond (season 1) review
We ‘re not the last generation. We ‘re the beginning.
Ποτέ δεν υπήρξα φανατικός οπαδός του The Walking Dead. Ίσως αυτό ήταν που με βοήθησε να προσαρμοστώ στο διαρκώς εξελισσόμενο χαρακτήρα της σειράς και παρότι ποτέ δεν έγινε λατρεία, ήταν μια ευχάριστη τηλεοπτική συνήθεια και ομολογώ πως περιμένω τον τελευταίο κύκλο με ανυπομονησία.
Το Fear the Walking Dead το προσπέρασα χωρίς δεύτερη σκέψη, μιας και δεν με τράβηξε ποτέ ενώ δε βοήθησε και το ότι έκανε πρεμιέρα και σε μια εποχή που η βασική σειρά ήταν στα πολύ κάτω της. Αντιθέτως το νέο spin-off με υπότιτλο World Beyond έμοιαζε κάτι -σχετικά- διαφορετικό και μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Το δόλωμα πως θα λειτουργούσε ως middle ground μεταξύ της βασικής σειράς και της επερχόμενης ταινίας καθώς και το γεγονός πως, όπως ανακοινώθηκε θα έχει πεπερασμένη διάρκεια 2 σεζόν, δέκα επεισοδίων έκαστη, βοήθησαν για να της δώσω μια ευκαιρία.
Η ιστορία λαμβάνει χώρα 10 χρόνια μετά το zombie outbreak, διόλου τυχαία περίπου τη χρονική περίοδο στην οποία βρίσκεται και η βασική σειρά. Οι τέσσερις έφηβοι πρωταγωνιστές μας, η έξυπνη Iris (Aliyah Royale, The Red Line), η επαναστατημένη Hope (Alexa Mansour, Unfriended: Dark Web), ο ντροπαλός γίγαντας Silas (Hal Cumpston) και ο μικρόσωμος αλλά “σπίρτο” Elton (Nicolas Cantu). Αυτοί ανήκουν στη λεγόμενη πρώτη γενιά αφού ουσιαστικά δεν θυμούνται παρά ελάχιστα από τον κόσμο πριν την αποκάλυψη. Μεγάλωσαν σε μια τέλεια οργανωμένη κοινότητα στη Nebraska, με τα ζόμπι έξω από τα τείχη της να είναι σχεδόν το μόνο που διαφέρει από μια φυσιολογική ζωή. Αυτή η κοινότητα -όπως και όλες της περιοχής- αποτελούν μέρος μιας άτυπης κυβέρνησης, της Civic Republic (CR) που κυβερνά απολυταρχικά και με άκρα μυστικότητα, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την υψηλής τεχνολογίας προστασία της…θυμάστε το ελικόπτερο που έσωσε τον Rick;
Ο πατέρας των δύο κοριτσιών θεωρείται ένας από πιο έξυπνους επιστήμονες που έχουν επιβιώσει της αποκάλυψης, με την CR να τον στρατολογεί με σκοπό να βοηθήσει στην εύρεση του αντιδότου του ιό. Ο καιρός όμως περνάει και τα κορίτσια δεν έχουν κανένα νέο του κάνοντας όλο και πιο έντονο τον φόβο πως κάτι του συνέβη ή μάλλον κάτι του έκαναν. Μετά από την ανακάλυψη κάποιων στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις υποψίες τους, αποφασίζουν να το σκάσουν και με την βοήθεια των δύο αγοριών που έχουν τους δικούς τους λόγους να πάνε μαζί τους, ξεκινούν τον μακρύ και επικίνδυνο δρόμο για τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα εργαστήρια της CR για να τον βρουν. Όταν αντιλαμβάνονται την απουσία τους, ο αρχηγός ασφαλείας της κοινότητας ονόματι Felix (Nico Tortorella, Younger), μαζί με την υπαρχηγό του, Huck (Annet Mahendru, The Americans)τους παίρνουν στο κατόπι για να τους βοηθήσουν πριν είναι πολύ αργά. Τα όσα συμβαίνουν στο δρόμο, μένει να τα δείτε…
Με μία φράση, το World Beyond είναι εξίσου "απλά καλό" με την βασική σειρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και ίδιο, με την ύπαρξη μιας κυβέρνησης να αλλάζει όλο το ύφος από guerilla-drama σε conspiracy-drama αναπτερώνοντας το ενδιαφέρον. Ναι, κατά τη διάρκεια των 10 επεισοδίων παρακολουθούμε τη πορεία των 6 πρωταγωνιστών από καταφύγιο σε καταφύγιο ενώ προσπαθούν να φτάσουν στο προορισμό τους, αντιμετωπίζοντας empties (walkers ντε!) σε διάφορα σκηνικά, όμως το ζουμί βρίσκεται στα μυστικά που κρύβουν, τόσο τα παιδιά μεταξύ τους όσο οι δύο προστάτες τους.
Τα παιδιά ήταν διαβοήτως ανίκανα και ενοχλητικά στη βασική σειρά και η επιλογή να τα φέρουν στο προσκήνιο, ήταν σίγουρα μια επιλογή με πολύ ρίσκο, με τον showrunner Matt Negrete να μοιάζει εγκλωβισμένος σε αυτά τα -κακά τα ψέματα- ρεαλιστικά όρια που έπρεπε να κρατήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πιτσιρίκια κάνουν συχνά λάθη και σίγουρα δεν είναι μαχητές, με τη σκηνοθεσία στις (λίγες) σκηνές δράσης να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως ειδικά τα δύο κορίτσια δεν προκαλούν καμία συμπάθεια προς το θεατή με τη συμπεριφορά τους, καταλαβαίνεται πως το στοίχημα δεν τους βγήκε.
Το World Beyond δεν είναι η σειρά που θα σε καρφώσει για 45 λεπτά μπροστά στην οθόνη και θα σου κόψει την ανάσα… όπως άλλωστε και το TWD. Αλλά είναι ικανό να σε κρατήσει κατά τη διάρκεια των 10 επεισοδίων με την ενδιαφέρουσα πλοκή του που σε τραβάει προς το επόμενο επεισόδιο. Παρότι δε πρόκειται να τρέμω κι απ’ την ανυπομονησία, σίγουρα με κατάφερε να θέλω να δω και τα επόμενα (και τελευταία) 10 επεισόδια του χρόνου και αυτό για κάποιους αρκεί…
FilmBoy
Post a Comment