Αφιέρωμα Death Scenes: Η θρυλική τριλογία του θανάτου!
Ξέρουμε ελάχιστα για το background της εν λόγω τριλογίας shockumentaries, μα κάθισα και την είδα ολόκληρη, και σας παραθέτω τις εντυπώσεις μου και τα δεδομένα.
Death Scenes (1989)
Τούτο εδώ το (θρυλικό πλέον) ντοκιμαντέρ ξεκινά με μια οπτικοακουστική εισαγωγή από τον ιδρυτή της Εκκλησίας του Σατανά Anton Szandor LaVey [σας προτείνω να τον δείτε και στο Satanis: The Devil's Mass (1970)], και συνεχίζει με ένα ακατάπαυστο voice-over του ιδίου.
Σε αυτό θα μας δώσει μια ελαφριά δόση ιστορικού πλαισίου και θα συνεχίσει περιγράφοντας διάφορα φονικά, και άλλα αποτρόπαια εγκλήματα (όπως παιδοκτονία και βιασμός), ενώ εμείς θα βλέπουμε κυρίως ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό, και λίγο βίντεο.
Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει ενδιαφέρον (για φοιτητές ιατρικής ίσως) και μια (κατά κάποιο τρόπο) ιστορική σημαντικότητα, μα θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα ως βιβλίο παρά ως ταινία (παρότι στέκεται και ως τέτοια παραδόξως καλά).
Είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, αλλά ίσως να μην το καταλάβετε, καθώς οι γενναίες ποσότητες θανάτου ίσως σας υπνωτίσουν.
Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι του Nick Bougas [Mondo Cane, Teil IV (1992)], ενώ το σενάριο το έγραψε μαζί με τον F.B. Vincinzo [Dealers in Death (1984)].
Το παρών mondo φιλμ κυκλοφόρησε (αν δεν απατώμαι σε δύο διαφορετικές βερσιόν) και υπό τον τίτλο Faces of Death VII [η αυθεντική σειρά ταινιών Faces of Death του John Alan Schwartz ολοκληρώθηκε με το Faces of Death VI (1996) – δεν μετράμε το Faces of Death: Fact or Fiction? (1999)].
Death Scenes 2 (1992)
Εδώ το voice-over πλέον το έχει αναλάβει ο Harold Wells [Charles Manson Then and Now (1992)] και παρότι μας προσφέρει (παραδόξως θα έλεγα) αρκετό ιστορικό πλαίσιο, δεν παύει να προκαλεί άθελα του τον γέλωτα.
Ωστόσο, αντί για φωτογραφίες αυτή τη φορά λαμβάνουμε πολύ βίντεο, με υλικό από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, μάχες συμμοριών, αυτοκινητιστικά, πολιτικές δολοφονίες της δεκαετίας του 1960, και την περίπτωση του Charles Manson.
Το σενάριο, η παραγωγή, και η σκηνοθεσία, είναι του Nick Bougas, ενώ για κάποιο λόγο (και ενώ σίγουρα δεν έχω κάνει λάθος στη σειρά) ο τίτλος που αναγράφεται στην αρχή είναι Death Scenes 1: Manson.
Death Scenes 3 (1993)
Εδώ δεν υπάρχει voice-over, αλλά title cards που μας εξηγούν σε κάποια γενικά πλαίσια το τι βλέπουμε.
Στην οθόνη παρελαύνουν έντονες σκηνές αληθινής φρίκης από διάφορες συμφορές έως πολέμους συμμοριών, και από εκτελέσεις μέχρι χειρουργεία.
Περισσότερο όμως θα σας σοκάρουν οι εικόνες των αντιδράσεων συγγενών των θυμάτων.
Η παραγωγή είναι του Ray Atherton (executive producer της πρώτης ταινίας), το σενάριο του F.B. Vincinzo, και η σκηνοθεσία του Nick Bougas, ενώ για κάποιο λόγο (και ενώ σίγουρα δεν έχω κάνει λάθος στη σειρά) ο τίτλος που αναγράφεται στην αρχή είναι Death Scenes 2: Uncensored Scenes of Death.
Χρήστος Μουρούκης.
Post a Comment