Batman: The Complete Television Series box-set review
In-jokes: “To the butt-poles!” “Robin, the boy-wanker!”
Όταν μιλάμε για Batman, το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το πώς μεγάλωσα με τις σχετικές ταινίες του Tim Burton [Batman (1989) και Batman Returns (1992)] οι οποίες με σημάδεψαν τόσο πολύ που έκανα συλλογή ακόμη και από τα αυτοκόλλητα τους.
Οι παρδαλές ταινίες του Joel Schumacher [Batman Forever (1995) και Batman & Robin (1997)] παρότι είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν καλές, μου φάνηκαν αξιοπρεπέστατες.
Και μετά ανέλαβε ο Christopher Nolan και τα
Τα δήθεν σκοτεινά, αλλά βαρετά με βαριά σενάρια Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) και The Dark Knight Rises (2012) τα είδα στον κινηματογράφο και είναι τόσο χάλια που παραμένουν τα μοναδικά φιλμ με τον συγκεκριμένο υπέρ-ήρωα που αρνούμαι να προσθέσω στη συλλογή μου.
Πριν από αυτά όμως λάτρεψα το VHS box-set της σειράς Batman and Robin (1949), και την ταινία Batman: The Movie (1966).
Η τελευταία «γεννήθηκε» από τη σειρά που θα εξετάσουμε εδώ.
Ο λόγος για το Batman (1966) που κράτησε περήφανα για τρεις σεζόν (από το 1966 έως το 1968) και κατά μυστηριώδη τρόπο δεν είχε κυκλοφορήσει επίσημα σε δισκάκι ως τώρα.
Το τώρα είναι σχετικό, καθώς το εν λόγω box-set κυκλοφόρησε την 11η Νοεμβρίου του 2014, εγώ το παρήγγειλα τα Χριστούγεννα (για να κάνω ένα δώρο στον εαυτό μου), και επειδή το ταχυδρομείο είχε φόρτο εργασίας (με τα δώρα του Άγιου Βασίλη) το παρέλαβα τελικά τον Φλεβάρη του 2015.
Τότε περίπου βγήκαν στη δημοσιότητα και άρθρα που λέγανε πως από κάποια επεισόδια λείπουν ορισμένα πλάνα (και στα DVD που προμηθεύτηκα, αλλά και στα Blu-ray που είναι ακριβότερα).
Η Warners Bros είπε πως θα μας έστελνε replacement discs, και εγώ έκανα όλη την σχετική online διαδικασία, και δεν μου έχουν στείλει τίποτα.
Μάλιστα τους έστειλα και ένα email στο οποίο δεν απάντησαν ποτέ.
Τις αράδες αυτές τις γράφω την περίοδο Μάρτη-Ιούλη του 2015.
Εν πάση περιπτώσει η σειρά βρίσκει τον Batman [Adam West] και το sidekick του τον Robin [ο Burt Ward του Vampires: Los Muertos (2002)] ως ‘Dynamic Duo’ σε διάφορες περιπέτειες με όλους τους κακούς που αγαπήσατε.
Στις πρώτες δύο σεζόν, κάθε ιστορία χωρίζεται σε δύο επεισόδια (εκτός από λίγες εξαιρέσεις που χρειάστηκαν τρία επεισόδια) και ακολουθεί συγκεκριμένα πλαίσια.
Στην αρχή έχουμε το έγκλημα του εκάστοτε super-villain, έπειτα την ματαίωση της αστυνομίας που καλεί τον Alfred [Alan Napier], ο οποίος μεταβιβάζει το μήνυμα στο ‘Dynamic Duo’, πέφτουν κάτι ψηλές, και οι πρωταγωνιστές καταλήγουν σε παγίδα, όμως μετά λύνουν τον γρίφο.
Στην τρίτη σεζόν, τα επεισόδια γίνονται περίπου αυτοτελή.
Δηλαδή, σε κάθε επεισόδιο οι πρωταγωνιστές νικάνε και από έναν κακό (ο οποίος καταλήγει στη φυλακή), αλλά στο τέλος παίρνουμε και μια γεύση από την απειλή του επόμενου επεισοδίου.
Άρα κατά κάποιο τρόπο όλη η τρίτη σεζόν μοιάζει ενιαία, χωρίς από ότι φαίνεται να υπήρχε κάποιο story arc όπως αυτά που σχεδιάζονται στις σημερινές σειρές.
Επίσης, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας επιστρατεύεται και η σούπερ-σέξι Batgirl [η Yvonne Craig].
Φυσικά η σειρά ξεχωρίζει για την kitsch και camp αισθητική της (βλέπε ξέφρενη σκηνογραφία, απίστευτα κοστούμια, λεζάντες που τονίζουν τα ηχητικά εφέ, και απανωτά Dutch shots), που αν μπείτε στο κλίμα του tongue-in-cheek χιούμορ της γρήγορα τότε σίγουρα θα την απολαύσετε.
Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να ανεχτείτε το αφελές και παιδικό συντηρητικό πολιτικά πλαίσιο της, πράγμα που θα το καταφέρετε καθώς είναι πέρα για πέρα ανόητο (ο Robin μας λέει να υποστηρίζουμε το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς μας, ο Batman μας λέει πόσο καλή είναι η βασίλισσα της Αγγλίας, οι φοιτητές που διαδηλώνουν παρουσιάζονται ως αποπλανημένοι, οι χίπηδες ως «πρόβατα», οι φεμινίστριες ως απειλή, ανίκανες, και εγκληματίες, και οι γυναίκες γενικότερα με τον χειρότερο τρόπο).
Είναι όμως τουλάχιστον σιχαμένο μια σειρά που απευθυνόταν σε παιδιά, να στηρίζει το κατεστημένο, αντί οποιαδήποτε προοδευτική προοπτική.
Όλα τα επεισόδια διαθέτουν guest εμφανίσεις, αλλά οι αξιοσημείωτες για εμένα είναι αυτές των John Astin [της σειράς The Addams Family], Vincent Price [λίγο πριν εμφανιστεί στο θρυλικό Witchfinder General (1968)], Eli Wallach [ακριβώς μετά το The Good, the Bad and the Ugly (1966)], Bruce Lee [πολύ πριν το Enter the Dragon (1973)], και Joan Collins [μερικά χρόνια πριν το αγαπημένο μου Tales from the Crypt (1972)].
Το Region 1 DVD box-set που αγόρασα είναι εντυπωσιακό (αν εξαιρέσουμε τα πρόχειρα menu του), παρουσιάζοντας και τα 120 επεισόδια των τριών σεζόν.
Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε πολλές ώρες βίντεο (μου πήρε μέρες να τα δω όλα).
Αναλυτικά:
Holy Memorabilia Batman (για το πρωτοφανές για την εποχή φαινόμενο merchandise που δημιουργήθηκε), Hanging with Batman (μια συνέντευξη με τον Adam West), Batmania Born (ένα αφιέρωμα στους μεγαλύτερους συλλέκτες του προαναφερθέν merchandise), Bats of the Round Table (μια συζήτηση με καφέ και γλυκό με τον Adam West και άλλους διάσημους), Inventing Batman in the Words of Adam West (δύο μαθήματα υποκριτικής από τον Adam West), Na Na Na Batman (με σχόλια μερικών διάσημων), και Bat Rarities (μια ανεκτίμητης αξίας συλλογή από καλούδια όπως τον πιλότο της Batgirl, screen-tests κτλ).
Δείτε ΕΔΩ το μεγάλο αφιέρωμα του FilmBoy στον Batman πριν τρία χρόνια.
Χρήστος Μουρούκης.
Post a Comment