Silent Night, Deadly Night box-set: 5 δίσκοι για να μισήσετε τον Άη Βασίλη
Η DVD Stories δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα.
Γιορτάζει όμως την Πρωτοχρονιά που είναι διεθνιστική.
Έτσι φόρεσε τα καλά της και σας προσφέρει (μεταξύ άλλων και) reviews δύο ταινιών με τον αγαπημένο σας Santa Claus.
Αλλά αυτή τη φορά, κρατάει τσεκούρι.
Christmas Survival Double Feature
Εξαιρετικό 2-DVD-set με δύο κλασσικά κινηματογραφικά Slasher.
Στο πρώτο δισκάκι θα βρείτε το Silent Night, Deadly Night (1984) του σκηνοθέτη Charles E. Sellier.
Το tagline του μας λέει πως αφού επιβιώσαμε το Halloween ας προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε και με τα Χριστούγεννα, δίνοντας μας σαφές στίγμα για το ποιο ήταν το target group της παραγωγής.
Ο μικρός Billy [Danny Wagner] βλέπει τους γονείς του [Tara Buckman και Geoff Hansen] να δολοφονούνται από έναν άνδρα [Charles Dierkop] που φορά στολή Άγιου Βασίλη.
Ο δολοφόνος μάλιστα σκίζει και το μπλουζάκι της μητέρας, για να δούμε και για λίγο το στήθος της (‘80s sexism style).
Το παιδί με την τραυματική αυτή εμπειρία θα μεγαλώσει μαζί με μοναχές (το μαρτύριο τελειωμό δεν έχει).
Η Αδερφή Margaret [η Gilmer McCormick του Slaughterhouse-Five (1972)] δείχνει να καταλαβαίνει το αγόρι και τα ψυχολογικά του προβλήματα, όμως η ανώτερη της Mother Superior [η Lilyan Chauvin του Predator 2 (1990)] είναι μια βρώμα που υποβάλει το ανήλικο σε ένα σωρό δοκιμασίες και τιμωρίες.
Θα έλεγα πως το βιάζει ψυχικά.
Στα 18 του πλέον ο Billy [ο τηλέ-ηθοποιός Robert Brian Wilson] βρίσκει μια δουλειά σε ένα κατάστημα, και εκεί φυσικά τον αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδι.
Το αποκορύφωμα έρχεται όταν τον αναγκάζουν να ντυθεί Άγιος Βασίλης την εορταστική περίοδο για να δώσει δώρα στους μικρούς επισκέπτες.
Φυσικά ο Billy σαλτάρει και σκοτώνει όποιον βρει στο διάβα του και θεωρεί πως ήταν naughty, ψιθυρίζοντας “Punish”!
Έντονη βία, τόνοι γυμνού, κακοποίηση παιδιών με κάθε τρόπο, και αυτό που βρήκαν οι πουριτανοί γονείς εξωφρενικό και τους ανάγκασε να αντιδράσουν ήταν το ότι ένας δολοφόνος μπορεί να φορά στολή Άγιου Βασίλη.
Τους προτείνω να πάρουνε την Coca-Cola τους και να πάνε σε άλλη παραλία.
Οι συνέπειες των αντιδράσεων ήταν ποικίλες, από απόσυρση διαφημιστικών μέχρι περικοπές.
Αλλά η εισπρακτική επιτυχία ήταν τέτοια, που το franchise «γέννησε» τέσσερα sequel, τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω.
Έγινε και ένα remake, το Silent Night (2012), αλλά οι δημιουργοί του μάλλον δεν κατάλαβαν πως από μόνη της η βία και το λίγο γυμνό δεν είναι ικανά για να πιάσουν το feel του sleaze της εποχής.
Εγώ λατρεύω τα Slasher, και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα του είδους.
Η γλυκύτατη scream queen Linnea Quigley [The Return of the Living Dead (1985)] τρέχει γυμνόστηθη φορώντας μόνο ένα jean σορτσάκι που καλύπτει μόνο τα μισά της κωλομέρια.
Το δισκάκι παρουσιάζει την ταινία σε Anamorphic Widescreen 1.85:1 (χρησιμοποιώντας δύο πηγές, και αυτό φαίνεται, αλλά ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να φτάσει το έργο στα σπίτια μας ολοκληρωμένο).
Στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε ηχητική συνέντευξη με τον σκηνοθέτη, Poster and Still Gallery και Liner Notes.
Στο δεύτερο δισκάκι θα βρείτε το Silent Night, Deadly Night Part 2 (1987) του σκηνοθέτη Lee Harry.
Γυρίστηκε μόλις σε 10 μέρες, και επειδή το footage δεν ήταν αρκετό, οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν αμέτρητες σκηνές από την πρώτη ταινία καθώς και άλλα τεχνάσματα (εκτεταμένοι σε διάρκεια τίτλοι) για να κυκλοφορήσουν ένα «ευπαρουσίαστο» κινηματογραφικό προϊόν.
Το πρώτο μισάωρο (το “Act I”) μας δείχνει μέσω flashback όλα όσα έκανε ο δολοφόνος της πρώτης ταινίας.
Προφανώς οι παραγωγοί θεώρησαν πως το κοινό τους δεν θα είχε δει τη πρώτη ταινία.
Η βαρεμάρα που επιφέρει αυτή η επανάληψη θα σας κάνει να τραβάτε τα μαλλιά σας (ειδικά τώρα που τα δύο φιλμ κυκλοφορούν σε αυτό το 2-disc set και συχνά οι αγοραστές του τα βλέπουν back-to-back).
Το δεύτερο μισάωρο (το “Act II”) μας δείχνει πως ο αδερφός του φονιά [ο Eric Freeman του Children of the Corn (1984)] κατέληξε στο ψυχιατρείο αφού διέπραξε μια σειρά από copycat αγριότητες.
Όλες αυτές είναι αποδυναμωμένες ως εικόνες, καθώς είναι περιτυλιγμένες (ως flashback) με την εξομολόγηση του σε έναν ψυχίατρο [ο James Newman του Flags of Our Fathers (2006)].
Το τρίτο μισάωρο (το “Act III”) μας δείχνει το παρών, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (και καλοστημένες σκηνές) καθώς βλέπουμε τον νέο δολοφόνο να ψάχνει την Mother Superior (Jean Miller) και να μακελεύει όποιον βρεθεί στο διάβα του.
Αλλά μέχρι να φτάσετε στο φινάλε μάλλον θα έχετε κοιμηθεί.
Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα sequel της ιστορίας των Slasher Film και έβαλε ταφόπλακα στην κινηματογραφική μορφή του franchise.
Το δισκάκι παρουσιάζει την ταινία σε Anamorphic Widescreen (1.85:1), και στις πρόσθετες παροχές θα βρείτε Audio commentary με τους Lee Harry, Joseph Earle και James Newman, Theatrical trailer, Poster and Still Gallery, και το σενάριο σε ROM μορφή.
Αυτή είναι η πιο έξυπνη αγορά που έχω να σας προτείνω για αυτό το μήνα.
Silent Night, Deadly Night: Three-Disc Set
Ιδού και ένα 3-DVD-set με τρία κλασσικά Straight-to-Video Slasher.
Ναι, υπήρχε μία εποχή που το βίντεο ήταν τόσο δημοφιλές που γυριζόντουσαν ταινίες ειδικά για το market του.
Το franchise του Silent Night, Deadly Night μπορεί να πέθανε με το φιλμ του παραπάνω review, αλλά η οντότητα του συνέχισε επιτυχώς να υπάρχει μέσω των βιντεοκασετών.
Τι κοινό έχουν αυτά τα sequel;
Γυρίστηκαν και τα τρία από σκηνοθέτες που σήμερα θεωρούνται σπουδαίοι.
Στο πρώτο δισκάκι θα βρείτε το Silent Night, Deadly Night III: Better Watch Out (1989) του σκηνοθέτη Monte Hellman [γνωστός από το The Shooting (1966)].
Σε αυτό ο Dr. Newbury [ο Richard Beymer του West Side Story (1961)] και η βοηθός του [η Melissa Hellman του American Samurai (1992)] υποβάλουν την τυφλή psychic Laura [η Samantha Scully του Best of the Best (1989)] σε πνευματική επικοινωνία (μέσω ηλεκτροδίων) με τον δολοφόνο της σειράς [αυτή την φορά τον υποδύεται ο Bill Moseley του The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)] ο οποίος βρίσκεται σε κώμα εδώ και έξι χρόνια!
Αυτό που θα ξυπνήσει τον Rick από το κώμα είναι ένας μεθύστακας Άγιος Βασίλης που θα επισκεφθεί το δωμάτιο του στο νοσοκομείο, και θα ξεστομίσει διάφορες προσβολές.
Από εκεί και πέρα ο σφαγέας των Χριστουγέννων θα προβεί σε ακόμη μία σειρά φονικών.
Η πρωταγωνίστρια έχει και έναν αδερφό [ο Eric DaRe του Critters 4 (1992)], ο οποίος μοιάζει με μέλος αμερικάνικου ‘80s hair-metal συγκροτήματος (ή αναλόγου ελληνικού σχήματος του 2014).
Στην απαραίτητη σκηνή ντουζ αυτός θα μας δείξει το τρομακτικά δασύτριχο του στήθος, ενώ η κοπέλα του [η Laura Harring του Willard (2003)] το σαφώς πιο ενδιαφέρων δικό της.
Αν εξαιρέσουμε την εμπνευσμένη εναρκτήρια σεκάνς, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη κάκιστο sequel, και fittingly στην ταινία, μία τηλεόραση παίζει το The Terror (1963), στο οποίο ο δημιουργός είχε εν μέρει σκηνοθετήσει, όπως και πολλοί άλλοι (τα behind-the-scenes trivia του έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και από την ερμηνεία του Jack Nicholson).
Στο δεύτερο δισκάκι θα βρείτε το Initiation: Silent Night, Deadly Night 4 (1990) του σκηνοθέτη Brian Yuzna [γνωστός από το Bride of Re-Animator (1989)].
Σε αυτό η Kim [η Neith Hunter του Carnosaur 2 (1995)] εργάζεται σε μια εφημερίδα, και παίρνει την πρωτοβουλία να ερευνήσει την υπόθεση του θανάτου μιας κοπέλας.
Στο διάβα της η πρωταγωνίστρια θα συναντήσει μια ομάδα ανθρώπων του αποκρυφισμού (δεν είναι ξεκάθαρο το σε τι ακριβώς πιστεύουν και ακόμα και οι στόχοι τους είναι κάπως αόριστοι), οι οποίοι θα προσπαθήσουν να την «μυήσουν» (σε περίπτωση που αναρωτιέστε πως προέκυψε ο ανόητος τίτλος).
Οι δημιουργοί «χτίζουν» μια σεξιστική κοινωνία, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα της καφρίλας του Δυτικού 1990, αλλά εκεί που θες να υπερασπιστείς το φιλμ και να πεις πως δεν είναι σεξιστικό επειδή οι άρχουσες μάγισσες είναι γυναίκες, καταλήγεις στο δυσάρεστο συμπέρασμα πως το τα πιο ενδιαφέροντα πλάνα είναι αυτά της γυμνόστηθης σταρ.
Ακόμη και η ερμηνεία του συνεπούς Clint Howard [του Halloween (2007)] είναι για γέλια…
Αλλά πραγματικά, δεν φταίνε οι ηθοποιοί…
Το σενάριο είναι ένας συνδυασμός απομειναριών ενός υποψηφίου σεναρίου για το Silent Night, Deadly Night III: Better Watch Out (1989) που απορρίφθηκε και ιδεών που περίσσεψαν από το Society (1989), το οποίο αν και αριστουργηματικό, η αισθητική του δεν θα μπορούσε να είναι πιο άσχετη από αυτό εδώ το franchise.
Ο μόνος συνδετικός κρίκος με το παρελθόν της σειράς είναι μια τηλεόραση που παίζει το Silent Night, Deadly Night III: Better Watch Out (1989).
Όπως καταλαβαίνετε εδώ έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση τύπου Halloween III: Season of the Witch (1982).
Δηλαδή ένα κατά τίτλο μόνο sequel σε ένα Slasher film, με τον δολοφόνο να απουσιάζει!
Πριν από κάποια χρόνια είχα γράψει για αυτή την ταινία κάποια όχι και τόσο κολακευτικά σχόλια σε δύο free press (ένα της Θεσσαλονίκης και ένα της Αθήνας), και τώρα είπα να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά μάταια…
Οι τρύπες στο σενάριο είναι μεγαλύτερες και από αυτή του όζοντος.
Ίσως όλα αυτά τα έντομα στην ταινία να σημαίνουν κάτι που εγώ δεν κατάλαβα, αλλά το μόνο που είδα και με χαροποίησε ήταν ένα τεύχος του Psychotronic στο σπίτι της Kim.
Του κινηματογραφικού δηλαδή fanzine, που ήταν τότε η βίβλος.
Στο τρίτο δισκάκι θα βρείτε το Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Maker (1991) του σκηνοθέτη Martin Kitrosser [ο οποίος έκτοτε έγινε ένας εκ των πιο επιτυχημένων script supervisors του Hollywood].
Αυτό έχει να κάνει με έναν κατασκευαστή παιχνιδιών [Mickey Rooney] του οποίου οι δημιουργίες είναι δολοφονικές.
Πόσο πιο Halloween III: Season of the Witch (1982) μπορεί να γίνει μία ταινία;
Τα ομολογουμένως αρκετά creative φονικά προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση, αλλά μάταια.
Το R1 πακετάκι που αγόρασα παρουσιάζει τις ταινίες σε Full Screen 1.33:1, και δεν υπάρχουν πρόσθετες παροχές.
Χρήστος Μουρούκης.
Post a Comment